Výborná Moravčíkova vína z vinic pod Pálavou

12.10.2011 13:42

Vinařství bratří Moravčíků se nachází přímo pod vápencovými skalami Pálavských vrchů, na jednom z nejkrásnějším a nejteplejším místě Moravy. Odrůdové složení je pestré, ale je nutno vyzvednout především Ryzlink vlašský, který je jedním z nejlepších na světě a podával se na dvoře císařovny Marie Terezie a jiných mocnářů. Jedinečná je zde i Pálava, která vznikla v sousední obci Perná. Tato vína jsou zcela jedinečná a nenapodobitelná díky místu, kde vyrostly hrozny pro jeho výrobu. Jsou typická především opojnými vůněmi, které se nikde jinde nevyskytují: vůně rozkvetlé louky, sena, letních jablíček, pomerančů a citrusových květů, pronikavé aroma exotických plodů a květin je doplněno minerálností, plností a pikantní kyselinkou.

Réva rostoucí na kamenitém podloží musí pouštět své kořeny co nejhlouběji do skal a z těchto horizontů čerpat všechny důležité látky pro svůj růst. Jedno staré moudro říká, že réva musí trpět, aby nesla ty nejkvalitnější hrozny. V létě zahřátá skála pomáhá rychlejšímu dozrávání zlatých hroznů, které jsou plné extraktivních a aromatických látek. Dalším faktorem, který dělá toto místo kouzelným a jedinečným jsou vodní nádrže Nové Mlýny. Zvlhčují vzduch vyprahlý slunečním zářením a odrazem z jejich hladiny má réva dvojnásobné množství světla než v jiných oblastech. Mlhy vznikající v ranních hodinách na konci léta a na podzim podporují především obsah aromatických látek, které pak dávají vzniknout jedinečným vínům...