Červená vína

Zde uvádíme přehled odrůd bílých vín, která u nás obvykle můžete zakoupit.

Blauburger

Víno je plné, tmavé barvy, kdy aroma je výrazné s tóny višní a třešní, ve vůni i chuti má jemný kabernetový charakter, při dobré vyzrálosti borůvky a ostružiny. Teplota podávání 14 - 16 °C. K tmavým masům, steakům, k jehněčímu.

Cabernet Sauvignon

Granátová barva s pomerančovým okrajem, ve vůni a chuti černý rybíz, třešně, ostružiny, tabák, cedr, marmeláda. Teplota podávání 14 - 16 °C. Ke zvěřině, k jehněčímu, ke steakům, ke krůtímu masu, k sýrům s modrou plísní, k tvrdým ovčím a kozím sýrům.

Gazdovské 

Výrazné aroma po lesních jahodách. Teplota podávání 13 - 15 °C. Ke koláčům, ovocným nebo smetanovým dezertům.

Merlot  

Barva tmavého rubínu až granátu, velmi plné, přitažlivá vůně černých třešní, švestek, fíků, tabáku, kávy, lanýžů.  Teplota podávání 14 - 16 °C. K srnčímu nebo jelenímu ragú, k pokrmům s intenzivní chutí rajčat, k peprnaté zvěři, k sýrům s bílou a modrou plísní.

Modrý Portugal 

Barva tmavě rubínová, svěží vůně květin, příjemně pitelné, chuť zralých hrušek, borůvek a třešní. Teplota podávání 13 - 15 °C. Ke studeným masitým pokrmům, k drůbeži, k těstovinám, k sýrům typu trapist.

Frankovka 

Tmavě rubínová barva, kořenitost spojená s ovocností, víno extraktivní, vůně ostružin a skořice. Teplota podávání 14 - 16 °C. Ke zvěřině, k tmavým masům, ke steakům, k různým druhům sýrů a uzenin.

Svatovavřinecké  

Granátová barva, sametová plnost, ovocné tóny višní, černého rybízu, zralých švestek a povidel. Teplota podávání 14 - 16 °C. K tmavým masům, ke kořeněné úpravě masa, ke zvěřině, k huse, k sýrům s dvojí plísní.

Tempranillo 

Zweigeltrebe  

Granátová barva, vůně višní a bobulového ovoce, vyzrálé víno jemné a kořenité. Teplota podávání 14 - 16 °C. Ke zvěřinovému guláši, k těstovinám, k paprikovým uzeninám a k tvrdým sýrům.