Bílá vína

Zde uvádíme přehled odrůd bílých vín, která u nás obvykle můžete zakoupit.

Aurelius  

Chardonnay

Velmi plné, jemně kořenité, s vůní akátového medu a lískových oříšků, manga, ananasu, banánu, žlutého melounu. Teplota podávání 10 - 12 °C. K předkrmům, plodům moře, k masu s bílou omáčkou, k masu na rožni, ke steakům, k uzené rybě, k polotvrdým sýrům.

Lipovina 

Jemný buket lipového medu s nádechem vanilky. Teplota podávání 10 - 12 °C. Ke koláčům, ovocným nebo smetanovým dezertům. 

Müller Thurgau 

Harmonické, svěží, jemně aromatické, vůně bezu, grepu a broskve, lehce muškátová. Teplota podávání 9 - 11 °C. K malým lehkým předkrmům, k jednoduché úpravě drůbeže, k rybě, k čerstvým sýrům, pro radost.

Pálava

Plné, elegantní, aromatické, s medově kořenitou dezertností, s tóny čajové růže, vanilky, manga, banánů. Teplota podávání 9 - 11 °C. Ke kořenitým jídlům, k sladkým úpravám masa, k uzeným a pařeným sýrům, k dezertům.

Rulandské šedé

Velmi plné, hebké, extraktivní, s jemnými tóny pomeranče, medu, hrušky, karamelu, květin. Teplota podávání 10 - 12 °C. Ke kachně, k drůbeži s nádivkou, k uzeným pařeným sýrům, k dezertům nebo ovocné bowli.

Ryzlink rýnský

Plné víno s kořenitostí a decentními vůněmi lipového květu, meruněk, broskví, ananasu, kdoulí či jablka. Teplota podávání 9 - 11 °C. K předkrmům, k lehkým úpravám ryb a k telecímu masu, sladké výběry k dezertům. 

Ryzlink vlašský 

Mladé s příjemnou kyselinou a vůní červeného rybízu nebo angreštu, zralé víno s vůní lučních květin a medu. Teplota podávání 9 - 11 °C. K zeleninovým jídlům či polévkám, k sladkovodním rybám, ke zrajícím sýrům nebo k jemným paštikám.

Tramín červený 

Intenzivní, kořenité, plné s medovými tóny, hrozinkami, čajovou růží, skořicí a vůní fialek. Teplota podávání 10 - 12 °C. Polosladké a sladké jako aperitiv, k husím játrům, k dezertům, k ovčím sýrům. Suché k uzeným rybám a ke kořenitým jídlům.

Veltlínské zelené

Víno s vůní a chutí po lipovém květu nebo s decentní mandlovinkou anebo kořenité s pikantní pepřnatostí, podle oblasti a půdy. Teplota podávání 10 - 12 °C. K jednoduchým jídlům domácí kuchyně, k vařenému hovězímu, drůbežímu, ke smažené rybě.